חוסר התאמה תחושתית: כשהחושים שלך רבים ביניהם ומופיעה סחרחורת
מכירים את החוויה המשונה שהעיניים, האוזניים ותחושת הגוף גורמים לכם להרגיש שהחושים האלה מבולבלים? זה לא נעים ולפעמים גם מפחיד, אך אל חשש. חוסר התאמה בין מרכיבי המערכת התחושתית - הראייה, המערכת הווסטיבולרית באוזן הפנימית והפרופריוספציה במפרקי ושרירי הגוף - יכולה להתרחש ממגוון סיבות וכל אחד חווה אותה במצבי חיים שונים. במאמר זה נתאר מצבים שונים הגורמים לחוסר התאמה תחושתית וכיצד הם מתבטאים ביומיום.
גופנו תלוי במספר חושים כדי לשמור על שווי משקל וקואורדינציה. העיניים מספקות קלט חזותי, האוזן הפנימית מספת מידע לגבי תנועה ואוריינטציה במרחב והפרופריוספציה מסייעת לנו לחוש את מיקום חלקי הגוף ביחס לעצמם וביחס למשטח בו אנו נוגעים. במצב רגיל, שלשת החושים עובדים יחד בעקביות ובתיאום, ויוצרים תפיסה הרמונית של העולם סביבנו ושל גופנו. אך לעיתים יש "אי הסכמות" בין החושים, הגורמות להופעה של חוסר התאמה תחושתית, ובאנגלית - Sensory mismatch.
חוסר התאמה תחושתית יכולה להיגרם בעקבות שלל מצבים, למשל:
ורטיגו: הפרעות אוזן פנימית, ובעיקר הפרעה מסוג ורטיגו תנוחתי שפיר (BPPV), עלולות לגורם לאותות סותרים בין הקלט הווסטיבולרי לבין הקלט הראייתי, וכתוצאה מכך יופיעו תחושות של סחרחורת וחוסר יציבות.
רגישות לתנועה: כאשר העיניים קולטות תנועה (למשל מחלון הרכב בזמן נסיעה) אך הגוף אינו זז ביחס למשטח (למשל ביחס למושב הרכב עליו יושבים), עלולות להופיע תחושות של בחילה וסחרחורת. דבר דומה עלול לקרות כאשר המערכת הווסטיבולרית חשה תנועה (למשל של אונייה על מים כשנמצאים בתא האונייה) אך העיניים מראות שאין תנועה (ביחס לתא בו יושבים, כשאין למשל חלון לקו האופק).
הפרעות ראייה: מצבים כגון פזילות או מחלות עיניים שונות עלולות לשבש את התיאום בין העיניים לבין הפרופריוספציה, ולהפריע לתפיסת עומק ושווי משקל.
הפרעות נוירולוגיות: פגיעות מוחיות שונות עקב שבץ, מחלות עצבים וכו', וכן הפרעות התפתחותיות תחושתיות (למשל בהפרעות על ספקטרום אוטיסטי) עלולות להפריע לתיאום המידע התחושתי.
חוסר התאמה תחושתית יכולה להשפיע עלינו במגוון צורות, למשל:
סחרחורת, הפרעות אוריינטציה, מיגרנות ובחילות שמשבשות איכות חיים ופעילויות יומיומיות
בעיות שווי משקל, עם עלייה בסיכון לנפילות ותאונות שונות
חרדה ואי נוחות, ועייפות - כתוצאה מהניסיון של המוח "לתקן" את הקונפליקט בין החושים
לרוב התסמינים המתוארים חולפים במנוחה, וככל שמתמידים בפעילויות שונות בהדרגתיות מפתחים סיבולת לחוסר התאמה תחושתית. למשל, בקורס טייס מאמנים את הטייסים בהביטואציה של סיבובי ראש מהירים.
לעיתים יסבלו אנשים מחוסר התאמה תחושתית במצבים שגורמים להם תסכול רב והימנעות, וירגישו שקשה להם לצמוח מעבר למגבלה שלהם. במקרים אחרים אנשים יפתחו הפרעות כרוניות מתמשכות כגון PPPD שבהן חוסר התאמה תחושתית גורמת למגבלה נוראית.
כדי לשפר את התפקוד במקרים כאלה, ניתן לנקוט באחת או יותר מהאסטרטגיות הבאות:
שיקום וסטיבולרי: בהנחיית פיזיותרפיסט מוסמך המומחה בתחום הווסטיבולרי, ניתן לשקם את יכולות שווי המשקל ולהפחית סחרחורות כאשר מדובר בעיקר בליקויים שמקורם באוזן הפנימית.
תיקון ראייתי: באבחון של אופטימטריסט או רופא עיניים, ניתן לשפר את התיאום בין הראייה לפרופריוספציה על ידי תיקון הפרעות ראייה (משקפיים, פריזמות, ניתוחי עיניים, תרגילי עיניים), כאשר הן גורמות לחוסר התאמה תחושתית.
תרגילי התרגלות לתיאום חושי: בהנחיית פיזיותרפיסט, ניתן לבצע תרגילי התרגלות בכדי לשפר את היכולת המוחית לעבד ולתאם בין קלט תחושתי מגוון ביעילות, כאשר התרגול הינו ספציפי לתלונה של האדם.
התאמות סביבתיות והתנהגותיות: ניתן להפחית את ההשפעות של חוסר התאמה תחושתית על ידי שימוש במעקות יד, עיצוב פחות "עמוס" מבחינה ראייתית בסביבת המגורים/העבודה, לקיחת מנוחות יזומות בזמן נהיגה ממושכת או עבודה ממושכת מול מסך/טלפון, ישיבה ברכב מלפנים ולא מאחור, ישיבה על הסיפון ולא בבטן האונייה. ובאופן כללי - הפחתת מתח נפשי.
לסיכום, חוסר התאמה תחושתית יכולה להיגרם בשלל מצבים בהם יש חוסר תיאום בין העיניים, האוזניים ותחושת הגוף שלנו, ויכולה לגרום לסחרחורות, בעיות שווי משקל והפרעות התמצאות במרחב. הבנת הסיבות והתוצאות של חוסר התאמה תחושתית יכולה לעודד אנשים סובלים למצוא דרכים להרגיש טוב יותר בתפקודי יומיום - על ידי סיוע של מומחים רפואיים והסתגלות להרגלים חדשים והתאמות סביבתיות יעילות.
אם אתם סובלים מתסמינים ממושכים וחריפים של חוסר התאמה תחושתית, המשבשים את שגרת חייכם ו"תוקעים" אתכם במקום, כדאי להתייעץ עם פיזיותרפיסט או נוירולוג מומחה, אשר יוכלו להנחות אתכם בשיקום המתאים ביותר עבורכם!
Comentarios