top of page

מחלת מנייר
 Meniere's Disease

 

מהי מחלת מנייר?

מחלת מנייר הינה הפרעה באוזן הפנימית, הגורמת להתקפים חוזרים של ורטיגו (סחרחורת סיבובית) ירידה בשמיעה, טנטון (צלצול בתוך האוזן) ותחושת מלאות או לחץ בתוך האוזן. ההתקפים מופיעים בפתאומיות ונמשכים בין מספר דקות למספר שעות רב. לרוב בין התקפים הסימפטומים הללו אינם מופיעים. המקור המדויק של מחלה זו אינו ידוע. לפי תיאוריה מקובלת יש הצטברות לא מבוקרת של נוזל האוזן הפנימית, המייצרת לחץ בתוכה (ENDOLYMPHATIC HYDROPS), וזו גורמת לסימפטומים.

למחלת מנייר יכולים להיות מאפיינים תורשתיים, והיא קשורה ככל הנראה גם להופעה של כאבי ראש ממקור מיגרנה.

חומרת הסימפטומים משתנה מהתקף להתקף, ובין אנשים שונים - לא כל סימפטום יופיע בכל התקף, לאנשים מסוימים יש התקפים חריפים בעוד שלאחרים רק קלים, ולאנשים אחרים יש התקפים בתדירות גבוהה מאד, בעוד שלאחרים מופיע התקף פעם רק בכמה שנים. בזמן התקף תיתכן תחושת בחילה, הקאות וחוסר יציבות – וייתכן כי יהיה קשה מאד להתנייד ולעמוד. אנשים רבים הסובלים ממחלת מנייר חווים תסכול, חרדה ודיכאון, בגלל התחושה שהם אינם יכולים לתכנן ולשלוט בחייהם, כיוון שלא ניתן לחזות מתי יופיע ההתקף הבא.

 

כיצד באה לידי ביטוי ההחמרה ההדרגתית של מחלת מנייר?

בשלבי המחלה הראשונים, אנשים חווים התקפים של ורטיגו, טנטון או ירידה בשמיעה, אך חוזרים לתפקוד רגיל בין התקפים. עם התקדמות המחלה לאורך חודשים רבים או שנים, ירידת שמיעה כרונית בתדרים הנמוכים עלולה להופיע גם בין התקפים. בשלב מאוחר יותר של המחלה, ירידת שמיעה משמעותית בתדרים נמוכים וגבוהים תורגש באופן כרוני, ובנוסף תהיה תחושה מתמדת של חוסר יציבות.

 

 

מהו הטיפול במחלת מנייר?

 

עד היום לא קיים טיפול ידוע למחלת מנייר. עם זאת, קיימות פרוצדורות רפואיות ושינויים מסוימים בהרגלי התפקוד המסייעים לאנשים להרגיש טוב יותר במרבית המקרים. בעקבות ההשערה שהצטברות נוזלים באוזן הפנימית תורמת להופעת הסימפטומים של המחלה, ננקטים אמצעים להפחית את כמות הנוזלים בגוף – למשל על ידי שימוש בתרופות משתנות ודיאטה דלת מלחים. ניהול אורח חיים מאוזן יכול לסייע לאנשים עם מחלת מנייר לנהל תפקוד יומיומי ולהפחית את חומרת ותדירות הופעת ההתקפים. אורח חיים מאוזן כולל הרגלי אכילה מאוזנים הכוללים מספר ארוחות קטנות במשך היום, פעילות גופנית סדירה, שינה רציפה ומספקת, פעילויות להפחתת מתח נפשי כגון טאי צ'י, מדיטציה, דמיון מודרך או יוגה, והגבלת צריכה של קפאין ואלכוהול. בנוסף, רופאים יכולים לרשום תרופות להפחתת סימפטומים של ורטיגו ובחילה בעת התרחשות ההתקף.

 

במקרים חמורים במיוחד קיימות פרוצדורות רפואיות המסייעות לשלוט בסחרחורות - הזרקה של תרופה חזקה לתוך האוזן התיכונה, אשר מפעפעת בהדרגה לאוזן הפנימית ומשתקת את תאי המערכת הווסטיבולרית, או ניתוח לניתוק העצב הווסטיבולרי באוזן הפגועה. יש לשקול את השימוש בפרוצדורות הללו בזהירות. יש לקחת בחשבון את חומרת ותדירות התקפי הוורטיגו, ואת תופעות הלוואי לאחר ההזרקה או הניתוח – הדורשות בדרך כלל תקופת שיקום לאחריהן. פרוצדורות אלה עשויות להוביל לשליטה יעילה בהתקפים, ולהפחתה משמעותית של הסימפטומים. שימוש במכשירי עזר לשמיעה מקובל גם כן במקרים של ירידה משמעותית ביכולת השמיעה.

 

 

כיצד מסייעת פיזיותרפיה בהתמודדות עם מחלת מנייר?

פיזיותרפיסטים מלמדים אנשים כיצד לבצע את השינויים התפקודיים הנדרשים להתמודדות עם מחלת מנייר. במקרה וההתקפים חמורים עד כדי הופעת קשיי הליכה, ניתן לסייע בהתאמת המלצות לבטיחות בעת או מיד לאחר התקף. כאשר מתחילים לחוש סחרחורות, רגישות לתנועה והפרעות שווי משקל בין התקפים, פיזיותרפיסטים יעזרו לכם להפחית את ההפרעות הללו באמצעות תרגילים יעודיים. לפיזיותרפיה תפקיד משמעותי בשיקום והחלמה לאחר ביצוע הפרוצדורות הניתוחיות שצוינו קודם.

למידע נוסף:

http://menieresfoundation.org

Laura Morris, PT, NCS

bottom of page