top of page

כיצד פועלת מערכת שווי המשקל

היכולת לשלוט ולשמור על שווי המשקל שלכם במגוון מצבים ביומיום מקורה בפעילות משולבת של מספר מערכות תחושתיות, אשר יוצרות שליטה יציבתית בגוף ובמבט.

 

שווי משקל תקין מושפע מהמרכיבים הבאים:

 

  1. מידע תחושתי אמין מהעיניים (מערכת הראייה), שרירים, גידים ומפרקים (מערכת סומטוסנסורית/פרופריוספציה) ואברוני שווי המשקל שבאוזן הפנימית (מערכת וסטיבולרית).

  2. גזע המוח – החלק במוח ש"עושה סדר" בכל המידע התחושתי, בשיתוף אזורים אחרים במוח.

  3. תנועת גלגלי העיניים על מנת לשמור אובייקטים יציבים בתוך שדה הראייה וכיווץ שרירים על מנת לשמור על שווי משקל (פלט מוטורי).

 

מערכת הראייה – הראייה מסייעת לנו לזהות את הסביבה, לראות היכן הראש והגוף נמצאים ביחס לעולם הסובב אותנו, ולחוש תנועה בין הסביבה לעצמנו.

 

המערכת הסומטוסנסורית (פרופריוספציה) – חיישנים מיוחדים הרגישים למתיחה או לחץ הממוקמים בשרירים, גידים ומפרקים מסייעים למוח לדעת כיצד ממוקמות כפות הרגליים והגפיים שלנו יחסית לקרקע, וכיצד ממוקם ראשנו ביחס לחזה ולכתפיים.

 

המערכת הווסטיבולרית – אברוני שווי משקל הממוקמים באוזן הפנימית מיידעים את המוח לגבי תנועות הראש שלנו ולגבי מיקומו. בכל אוזן יש מבנה בן 3 צינורות (תעלות חצי-עגולות), אשר מזהה מתי הראש מבצע תנועה סיבובית ומסייע לשמור על מבט יציב. בנוסף, בכל אוזן קיימים שני מבנים נוספים הנקראים אוטוליטים (נאדון – UTRICLE ושקיק - SACCULE). האוטוליטים מדווחים למוח מתי הראש מבצע תנועה קווית (למשל בעת נסיעה ברכב או במעלית) ובנוסף יודעים לזהות באיזה מנח נמצא הראש גם כאשר הוא במנוחה (האם ישר או בנטייה כלשהי).

 

גזע המוח – מידע מהעיניים, השרירים, הגידים, המפרקים ומהאוזן הפנימית נשלח כולו לגזע המוח. גזע המוח מקבל בנוסף מידע מאזורים אחרים במוח הנקראים המוחון והקורטקס הצרברלי, בעיקר אודות ניסיון העבר וכיצד השפיע על שווי המשקל. המוח שולט על שווי המשקל על ידי הסתמכות על המידע הרלוונטי ביותר לכל מצב ומצב באופן ייחודי. לדוגמא, בחשיכה, כאשר המידע מן העיניים מופחת או לא מדויק, המוח יסתמך על יותר מידע מהרגליים והאוזן הפנימית. בעת הליכה על חוף ים חולי במשך היום, המידע שמגיע מכפות הרגליים יהיה אמין פחות, ובמקרה זה המוח יעדיף להסתמך על מידע מהעיניים ומהאוזן הפנימית.

 

פלט מוטורי – כאשר גזע המוח מסיים לעבד את כל המידע התחושתי, הוא שולח מסרים לגלגלי העיניים ולשאר חלקי הגוף לייצר תנועה באופן שיסייע לכם לשמור על שווי המשקל שלכם ולשמור על יציבות המבט בזמן שאתם בתנועה.

כיצד מסייעת פיזיותרפיה לשיפור שווי המשקל

אם אתם חשים סחרחורת או חוסר יציבות, ייתכן כי אחת מהמערכות שלמעלה אינה פועלת בצורה תקינה, או שהמידע התחושתי מהמערכות הללו אינו עובר עיבוד תקין.

פיזיותרפיסט יכול לסייע לאבחן באיזו מידה אתם משתמשים בכל אחת מהמערכות שלכם על מנת לשמור על שווי המשקל, ולהנחות אתכם בביצוע תרגילים אשר עשויים לשפר את האופן שבו גופכם מפעיל את המערכות הללו יחדן.

 

Shannon L.G. Hoffman, PT, DPT

bottom of page