top of page

תרגילי הסתגלות  

והפרעות וסטיבולריות

על מנת לשמור על יציבות, מיקוד מבט, שווי משקל ויציבות בהליכה, משתמש המוח במידע המגיע אליו מהעיניים (מערכת הראייה), חיישני מקום הממוקמים ברגליים ובצוואר (מערכת סומטוסנסורית) ומהאוזניים התיכונות (מערכת וסטיבולרית).

 

שתי האוזניים עובדות יחדן באופן סימטרי אך הפוך בכיוונו במנגנון הקרוי "דחיפה-משיכה" (PUSH-PULL). הפרעה בראייה או בשווי המשקל עלולה להופיע כאשר בעקבות פגיעה או מחלה באוזן אחת או בשתיהן, המידע המגיע מהאוזניים למוח משתבש. האוזניים והעיניים מסונכרנות בפעולתן על ידי הרפלקס הווסטיבולו-אוקולרי , ה-VOR – רפלקס מהיר במיוחד השומר על יציבות הראייה בעת תנועות ראש.

 

ניתן לבצע שינויים באופן שבו העיניים והאוזניים מסונכרנות יחד בכדי להתגבר על פגיעה באוזן – על ידי שימוש בתרגילי הסתגלות (ADAPTATION) של הVOR.

 

 

כיצד משפיעים תרגילי הסתגלות על ה-VOR ?

 

הפיזיותרפיסט יתאים תרגילים אשר יסייעו ל-VOR לחזור לפעולה תקינה. תרגילים ספציפיים אלה יגרמו לטשטוש ראייתי קל מאד, אשר ייקלט על ידי המוח כסימן לכך שמשהו אינו תקין בפעולת ה-VOR. עם המשך התרגול, יתחיל תהליך "התיקון" בתוך המוח על ידי חלק של המוח הנקרא המוחון (CEREBELLUM). המוחון מסוגל לסנכרן מחדש או לאתחל את האופן שבו העיניים נעות ביחס לתנועת הראש, וכך לשפר מאד את היכולת להזיז את הראש בלי לאבד מיקוד או לחוש "טשטוש".

 

 

תרגילי הסתגלות ל-VOR – מידע חשוב

 

ייתכן ובתחילת התרגול תהיה הרגשה של החמרה בסימפטומים של סחרחורת. יש ליידע את הפיזיותרפיסט בכך מיד, על מנת לבצע התאמות בתוכנית התרגול. המוחון זקוק לתרגול מגוון ושונה בכדי לבצע את כל ההתאמות הדרושות לתפקוד מיטבי, ולכן יהיה צורך לבצע תרגילים בצורות שונות ובמינונים שונים.

 

הפיזיותרפיסט יסייע להנחות, לגוון ולהתאים את התרגול בתאם להתקדמות, ובהתאם למטרות הטיפול ורמת התפקוד הרצויה בסוף השיקום.

 

René D. Crumley, PT, DPT, NCS

bottom of page