top of page

אבחון גריאטרי למבוגרים

עקב פניות של אנשים רבים אלי המעוניינים שאעשה להם אבחון גריאטרי - חשוב לציין כי הכותב (אני) אינו רופא גריאטר, ואינו מבצע אבחונים גריאטרים. מאמר זה מוגש לרווחת ציבור המטופלים - מתוך אמונה מקצועית שחשוב מאד לעבור אבחון גריאטרי. רוצים לדעת מדוע? קראו את המאמר. 

מהו מקצוע הגריאטריה ?

 

 

כיום "מבוגרים" או "קשישים" נחשבים לאנשים שעברו את גיל 65 - בין אם הם מתפקדים באופן מלא וצלולים לחלוטין, ובין אם הם סובלים ממגוון של בעיות תפקודיות וגופניות. בנוסף, אוכלוסיית המבוגרים הינה האוכלוסיה ההטרוגנית ביותר מבין אוכלוסיות הקהילה - הן מבחינת המאפיינים המגוונים שלה, והן מבחינת הקשיים שהיא מתמודדת עמם.

 

גריאטריה הינה תת התמחות של רפואה פנימית, המתמקדת בקידום בריאות וטיפול בחולי אצל אנשים מבוגרים.

 

רופאים גריאטריים מומחים בהבנת התהליכים הביולוגיים המתרחשים בגוף האדם המזדקן, ויודעים לתת מענה לצרכים הייחודיים שיש לאנשים מבוגרים בקהילה ובמוסדות כגון בתי חולים ובתי אבות.

 

צרכים אלו כוללים תפקוד פיזיקלי (כאב, הפחתת פעילות גופנית, נפילות חוזרות, קשיי שינה, הפרעות בליעה ויציאות, עייפות מוגברת, קשיי תפקוד מיני, קשיי ראייה ושמיעה), תפקוד קוגניטיבי (קשיי זיכרון, קשיי הבנה) ותפקוד נפשי (עצבות, דיכאון).

 

כחלק מהתמחותו, בקיא הרופא הגריאטר בסל התרופות, ויודע לייעץ ולהפחית את סוגי ומינוני התרופות שצורכים לרוב אנשים מבוגרים, בצורה שתשפר את התפקוד שלהם - לעיתים בצורה משמעותית.

 

הרופא הגריאטר יודע לרכז את כלל המידע הרפואי והאישי של האדם המבוגר ולתרגם אותו לפעולות - בין אם מדובר בצמצום תרופות, מתן הוראות ליומיום והפנייה למומחים בתחומים אחרים - נוירולוגיה, קרדיולוגיה, אורתופדיה, פסיכוגריאטריה, פיזיותרפיה, תזונאות ועוד. במקרה של הפנייה למומחים, הרופא הגריאטר ישמש כ"מרכז התיק הרפואי" - ינהל למעשה את התקדמות הטיפול באדם המבוגר. 

 

 

"איך זה שלא דיברו איתי על גריאטריה אף פעם ? "

 

התשובה היא, שככל הנראה אין עדיין מספיק מודעות לנושא, גם בקרב הצרכנים - האנשים המבוגרים בקהילה וילדיהם, וגם בקרב נותני השירות - חסרים הרבה רופאים גריאטרים בישראל, ולא רבים הולכים להתמחות בתחום זה.

המגמה הזו צפויה להשתנות, לאור העובדה שתוחלת החיים רק הולכת ומתארכת, וכי כולנו רוצים לחיות יותר טוב למשך יותר זמן.

 

 

מה ההבדל בין רופא משפחה לרופא גריאטר ?

 

רופא משפחה הינו רופא כללי - הינו הוא מטפל במסירות ובמקצועיות באנשים החל מגיל 16 ומעלה. כיום קיימת בישראל מגמה להכשיר רופאי משפחה ברפואה הציבורית (קופות ובתי החולים) גם בהכשרות בתחום הגריאטריה, בכדי שיוכלו להתמודד עם צרכי האדם המבוגר.

 

עם זאת, כאשר מתרחשת איזושהי ירידה תפקודית - פיזיקלית, קוגניטיבית או רגשית - אצל האדם המבוגר, יש מקום להיות במעקב גריאטרי בנוסף לטיפול רופא המשפחה, בגלל ההיבטים הייחודיים שיש לאוכלוסיה המבוגרת בקהילה.

 

בנוסף, כך יש אפשרות לאדם המבוגר לקבל חוות דעת נוספת, מקיפה במיוחד המותאמת עבורו אישית, ללא ההרגשה המתלווה לעיתים של "הטרדת" רופא המשפחה.

 

 

"אני מעל גיל 65 ולא מרגיש זקן. למה לי ללכת לאבחון גריאטרי ?"

 

יכול להיות שבאמת אין בכך צורך, ושהמשך ביקורת אצל רופא משפחה בלבד בהחלט יספיק לעת עתה.

אבל אם אתה מרגיש שדברים השתנו אצלך בזמן האחרון, שאתה מרגיש מוגבל יותר בצורה שמשפיעה לך על התפקוד היומיומי, או אם אומרים לך הקרובים אליך דברים כאלה על עצמך - לך לאבחון גריאטרי.

 

הרבה מבוגרים בקהילה הנמצאים במעקב גריאטרי, מגיעים לפכישה פעמיים בשנה - בעלי הקשיים יוצאים מהפגישה עם הרגשה טובה ופתרונות לבעיותיהם, ואלו שהגיעו והצהירו שהם "מרגישים בריאים" יוצאים עם תפיחה על השכם.

 

 

איך מתבצע אבחון גריאטרי ?

 

יש להביא את כל הרשומות הרפואיות מהשנים האחרונות שרלוונטיות לבעיות התפקוד שמפריעות לאדם בהווה.

 

יש להביא את כל התרופות אותן לוקח האדם המבוגר, כולל האריזות שלהן.

 

לאחר שיחת היכרות, המומחה יתחיל באבחון, שיכלול: 

 

  • התייחסות לבעיות הספציפיות שמעלה האדם המבוגר

  • רישום תרופות נלקחות

  • לקיחת מדדים חיוניים (לחץ דם, דופק, בדיקה נשימתית)

  • בדיקת הליכה ושווי משקל

  • בדיקת כוח שריר

  • בדיקה תחושתית

  • הערכה קוגניטיבית ורגשית

 

לאחר הבדיקה המקיפה - שיכולה לקחת כשעה - יגיעו המומחה והאדם המבוגר יחד למסקנות לגבי המשך הטיפול המתאים לבעיות הקיימות, ויקבעו תור נוסף להמשך טיפול - אם יש בכך צורך.

 

 

 

כיצד קובעים פגישה עם רופא גריאטר ?

 

רופאים גריאטריים מועסקים על ידי קופות החולים ברחבי הארץ. יש לציין כי התורים לרוב ארוכים מאד, עקב מספרם הקטן יחסית של הרופאים הגריאטריים. עם זאת, לחלק מהקופות יש "מרפאות גריאטריות" מחוזיות - בהן מתבצע אבחון מקיף וטיפול כולל וספציפי על ידי צוות שכולל רופא גריאטר, אחות סיעודית, מרפא בעיסוק ולעיתים פיזיותרפיסט.

לקבלת שירות גריאטרי בקופות החולים יש צורך לפנות לרופא המשפחה ולבקש ממנו הפנייה לאבחון גריאטרי. לאחר מכן יש ליצור קשר עם אחת מהמרפאות/הרופאים ולתאם עמם פגישה.

 

תיאום פגישה באופן פרטי - לעיתים מעדיפים לפנות לרופא באופן פרטי כאשר יש יכולת כלכלית וזמן המתנה קצר יחסית.

ניתן לתאם פגישת אבחון עם רופא מומחה בגריאטריה על ידי יצירת קשר עם המרפאה בה הוא עובד.

*הכותב אינו מבצע אבחונים גריאטריים - אך ממליץ עליהם בחום !

 

bottom of page