top of page

סחרחורת כתוצאה ממיגרנה

 

MIGRAINE ASSOCIATED DIZZINESS -  מה זה?

 

אנשים רבים סובלים ממיגרנה – לרוב בצורת כאב ראש חזק הגורם לרגישות לאור, לרעש או תנועה. חוקרים מאמינים כי מיגרנות נובעות מתופעה המכונה 'Spreading Depression"  - מעין "צונאמי" של פעילות חשמלית מוגברת בתאי המוח המלווה מיד בירידה משמעותית שלה. כתוצאה מכך מופיעים שינויים בזרימת הדם במוח ובפעילות העצבית באותו אזור מוחי. לעיתים מיגרנה מתרחשת באזור במוח הקרוי האזור הווסטיבולרי. במקרה כזה יכולים להופיע סימפטומים של סחרחורת סיבובית, חוסר יציבות או רגישות תנועתית. המוח נעשה רגיש מאד לאור, רעש ולעומס בשדה הראייה (בעת התמקדות באנשים או אובייקטים שזזים בשדה הראייה). סחרחורת סיבובית והפרעת יציבות כתוצאה ממיגרנה יכולות להופיע לפני, בעת או לאחר כאב ראש, או אפילו ללא כאב ראש בכלל. הסימפטומים יכולים להימשך בין מספר שעות למספר ימים.

 

מה גורם למיגרנות?

 

לאנשים הסובלים ממיגרנות לרוב יש בני משפחה נוספים עם היסטוריה של מיגרנות, כך שייתכן שיש מקור גנטי לתופעה. התקפים יכולים להתעורר בעקבות חשיפה לגורמים ספציפיים, הנפוצים שבהם – מתח נפשי, מאכלים מסוימים, עישון, רמת סוכר נמוכה בדם או שינויים הורמונליים. גורמים נוספים הינם עומס חושי-סביבתי (ריח, ראייה, שמיעה, מגע), כאב (בעיקר צוואר, לסת וסינוסים) ושינויי מזג אוויר.

המחקר מראה כיום כי אנשים שסובלים מהפרעות מסוימות באוזן הפנימית (Meniere's Disease, BPPV) נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול ממיגרנות – ולהיפך, וכי אנשים שסבלו בילדותם ממיגרנות או שסובלים מרגישות לתנועה (Motion Sickness) הינם בסיכון גבוה גם כן.

 

 

מהו הטיפול בסחרחורת הנובעת ממיגרנה?

 

המטרה הראשית היא זיהוי והימנעות -  איתור הגורמים המעוררים של המיגרנות והפסקת החשיפה אליהם במידת האפשר. ניהול יומן דיאטה והימנעות ממזונות גורמי מיגרנה נפוצים (כגון קפאין, שוקולד, גבינה, יין ומאכלים עם מונוסודיום גלוטומט) הם פתרון אפקטיבי עבור אנשים רבים. חשוב להרבות בשתיית מים בכדי למנוע התייבשות. פעילות אירובית סדירה הינה מומלצת להפחתת מתח נפשי, כמו גם שנת לילה סדורה. ניתן להשתמש בביופידבק או אמצעים נוספים להרגעה במידה ופעילות גופנית לא אפשרית. מומלץ לנשים המשתמשות בתוסף הורמונלי של אסטרוגן להתייעץ עם הרופא שלהן לגבי אפשרויות טיפול אחרות.

בנוסף קיימות תרופות המסייעות למנוע הופעה של מיגרנות ותרופות אחרות להפחתת הסימפטומים ברגע הופעתם (חוסמי תעלות סידן, נוגדי דיכאון, חוסמי תעלות בטא ותרופות אנטי אפילפטיות). גם תוספי תזונה מסוימים נמצאו כיעילים למניעת כאבי הראש, אך רק במינונים ספציפיים מאד (ויטמין B2, מגנזיום, קואנזים Q10).

 

אין להשתמש בתרופות הנ"ל ללא פיקוח ואישור של רופא, כיוון שעלולות להיות להן תופעות לוואי לא רצויות !!!

 

כיצד עוזרת פיזיותרפיה לטיפול בסחרחורת הנובעת ממיגרנה?

 

לאחר שהתקפי המיגרנה והסחרחורת מאוזנים ונשלטים, פיזיותרפיסט הבקיא בשיקום וסטיבולרי יכול לסייע לשפר את תחושת חוסר היציבות המלווה את הסחרחורת. פיזיותרפיסטים משתמשים בתרגילים שמטרתם לשפר שליטה בשווי משקל. מטרת הטיפול הינה הפחתת הרגישות לפעילויות המעוררות סחרחורות, בחילות או חוסר יציבות. הפיזיותרפיסט יערוך אבחון ולפיו יבנה תוכנית תרגול ספציפית למטופל, הכוללת שיפור הסיבולת לתנועה במצבים שאינם נוחים למטופל. עם התקדמות התוכנית, רמת הקושי של התרגילים עולה כך שבסופה המטופל מסוגל להתמודד עם תנאי תאורה, רעש ועומס פעילות סביבו בצורה שתאפשר תפקוד מיטבי. בנוסף, הפיזיותרפיסט יבצע הערכת שווי משקל וינחה לתרגול מתאים לצורך שיפור תחושת היציבות של המטופל בבית ובקהילה.

 

מהם סיכויי ההחלמה?

סיכויי ההחלמה משתנים מאדם לאדם. שילוב נכון של טיפול תרופתי מתאים ותוכנית תרגול פיזית לרוב מקדם את הסיכוי הטוב ביותר לחזרה לתפקוד רצוי.

 

 

 

למידע נוסף:

http://www.vestibular.org

http://www.dizziness-and-balance.com

http://www.mvertigo.org

http://www.headaches.org

Britta N. Smith, PT, MMSc 

bottom of page